VAR
Where
Wo
dove
Là où
DOKAD
hvor
HOLkorгдеMTmedia.SE
<
distriktet
Champagne~Ardenne
i nordöstra Frankrike.
NÄR
When
Wann
quando
UPPDATERAD
Uptodate
Aktualisiert
aggiornato
04.08.2022
VEM
Who
Wer
chiChiKTóRZY
hvem
KiK
kven
кто
Benediktinmunken
Pierre Pérignon / Dom Pérignon, FöDD: December 1638
alternativt Januari 1639.
Dog; 14 september 1715 skapade ch
utvecklade under sitt 75-åriga Liv i sin
trettioårsålder
1670
jäsningsprocessen för Champagne genom blandning av flera viner och lät dem jäsa en andra
gång
i flaska med hjälp av kork försedd med stålgrimma för att förhindra korken att släppa under jäsning.
HUR
How
Wiecome
Comment
JAKiM
hvordan
HOGYAN
korleis
какой
Ordet
Champagne missbrukas av många för att
beskriva mousserande vin från andra delar av världen, men det är
bara vin från distriktet med samma namn OCH som har framställts enligt 'Méthode
Champenoise" som får kallas Champagne.
Vanligaste typen av
Champagne är ljust
grön eller
gul i färgen men även
rosa Champagne
finns och till skillnad från rosévin
kommer oftast inte färgen av att musten fått ligga med skalkontakt med
blå druvor utan genom att stilla
rött vin blandas
med nästan färdig Champagne.
Slang; Skumpa.
I huvudsak 3 druvsorter får odlas i Champagne;
Chardonnay [grön-vit], Pinot
Meunier
[blå]
samt
Pinot Noir [blå].
Även följande druvor förekommer;
Arbanne, Petit Meslier,
Pinot Blanc samt Pinot Gris.
FöR VAD
WhatforWarumperchePour ce quiDYKTANDO
for hvad
MiÉRT
for kvaпочемуMiksiPor qué
γιατί
CurPorqueWaaromPročPrečo
ORDLiSTA
–
flasketikett? Blanc de Blancs
–
ViT FRÅN GRöN-ViT ViNDRUVA
ALLTSÅ Chardonnay. Blanc de
Noirs
–
ViT FRÅN BLÅ-SVART ViNDRUVA
alltså Pinot meunier
eller Pinot noir.
Vitvin görs från blå-svart druva genom att färgpigment
Antocyanin som ger vin dess färg finns i druvskal. Fruktkött ger druvmust
och är färglösare. Skal tas bort efter press och vin blir vitt
eller svagt färgat. Brut
–
nästan helt torrt, 0–12
/ 15 gram socker per liter. Cru-system
–
kvalitetssystem för odlingsområde.
Cuvée
Cuve
–
druvblandning;
fat eller tank, första 2.050 liter
druvmust som pressas från batch om 4.000 kilogram vindruva
[måttet marc]. Följande 500 liter kallas taille
[svans]. Många champagne-tillverkare använder bara druvmust
från cuvée i produktion då svans anses ge grövre vin. Demi-Sec
–
halvsöt /
halvtorr, 33–50
gram socker per liter.
Doux
–
söt / ast / >50 gram socker per
liter. Extra brut
–
helt torrt, 0–6
gram socker per liter. Extra dry
–
ännu lite torrare, 12–20
gram socker per liter. Grand Cru
– högsta nivå på
Cru-skala
17 Grand Cru-byar av totalt 319 byar i
Champagne. Husets champagne
–
oftast blandning av flera olika årgångar. Millésime
– Vintage
– markerar
de kvalitetsmässigt bästa åren. Premier Cru
– näst högsta
nivå
44 Premier
Cru-byar av totalt 319 byar i Champagne. Sec
–
halvtorrt, 17–35
gram socker per liter. Ultra brut
–
0–3
gram socker per liter [alternativa benämningar inkluderar
'brut 0', 'brut intégral', "non dosage" då inget socker alls
tillsätts och "brut 100 %. Vintage
–
Millésime
– markerar
de kvalitetsmässigt bästa åren. Årgångs-champagne
–
uteslutande vin från ett visst år.
Längre LexikonListor;
Malmö
Champagnevänner: Lexikon;
A-C
D-NO-Å
FöRKORTN. Champagne-etiketter CM [Coopérative Manipulant] är ett
kooperativ som tillverkar champagne av medlemmarnas
druvor och säljer champagnen under eget varumärke. MA [Marque d´Achteur] champagne som säljs under köpares varumärke, vanligt
för stora varuhus med etablerade varumärken. ND [Négociant Distributeur]
tillverkar ej vin själv, men säljer andras
champagne. NM [Negociant Manipulant]
champagnehus som gör champagne av både köpta och
egna druvor. RC [Recolteur Cooperateur]
kooperativodlare, som säljer champagnen under
eget varumärke. RD [Recemment Degorgé] vinet har
degorgerats sent, alltså legat länge på jästfällning
innan flaska slutligen tillslutits. RM [Récoltant-Manipulant] odlaren gör champagne enbart på egna druvor. SR [Sociétée de Recoltant] minst 2 odlare delar vinutrustningen, och att säljer vinet under eget varumärke.
NÄR
When
Wann
quandoQuand
UPPDATERADUptodateAktualisiert
aggiornatoÀ jour 04.08.2022
HUR
How
Wie
comeComment
STANDARD-CHAMPAGNER Martin rekommender äkta
Champagne!
[Augusti 2008 innehöll Martin
Thörnquists MT-bar äkta
Champagne
för 4.245:– SEK.
Sedan dess har det både gått upp samt ner!]
Se Martins Champagnebar
2018.